Start Ekspert radzi Porównanie płyt kuchennych: płyta ceramiczna vs indukcyjna

Porównanie płyt kuchennych: płyta ceramiczna vs indukcyjna

15.10.2024

Co jest lepsze: płyta ceramiczna czy indukcja? Jest to jeden z najczęstszych dylematów, z którym trzeba się zmierzyć podczas wyposażania kuchni, lub jej renowacji. Odpowiedź jednak nie jest łatwa, ani jednoznaczna, ponieważ każda opcja ma swoje mocne strony i wady. W tym poradniku przeanalizujemy kwestie takie, jak sposób działania obu płyt, ich plusy i  minusy, a także porównamy koszty i kwestie bezpieczeństwo.

Jak działa płyta ceramiczna?

Płyta ceramiczna była prawdziwą rewolucją w kuchni w latach 90-tych. Oznaczało to koniec z drapaniem zapuszczonych palników starej kuchenki gazowej! Ale na jakiej zasadzie działa ta technologia? Otóż elektryczne elementy grzewcze (cewki, spirale) umieszczone pod ceramiczną powierzchnią, nagrzewają się i przekazują ciepło do naczynia. Podobne, jak tradycyjne kuchenki, mamy tutaj do czynienia z bardzo prostą zasadą działania, polegającą na przewodzeniu ciepła.

Przyjrzyjmy się zaletom i wadom płyt ceramicznych

Jeśli chodzi o zalety, to:

  • Dobrze zatrzymuje ciepło resztkowe:Można dzięki temu zakończyć gotowanie przy wyłączonej płycie, co pozwoli potrawie “dojść”.
  • Łatwość czyszczenia:Powierzchnia płyty ceramicznej jest idealnie płaska, więc bardzo łatwo jest usunąć resztki jedzenia i rozpryski.
  • Jest tania:W porównaniu do indukcji, płyta ceramiczna jest tańszą opcją, co czyni ją dobrą alternatywą dla osób, które gotują bardzo mało.
  • Takowa płyta jest kompatybilna ze wszystkimi naczyniami do gotowania:Podobnie jak w przypadku gazu, można gotować przy użyciu wszystkich rodzajów garnków i patelni – nawet glinianych!
  • Można ją zaprogramować:Dzięki timerowi z automatycznym wyłączaniem płyta wyłącza się po upływie wybranego czasu.

Prawda jest jednak taka, że nawet niektóre z zalet mogą, okazać się wadami, co wprowadza nieco wątpliwości w kwestii tego, czy płyta ceramiczna czy indukcja jest lepsza. Zapoznajmy się z nimi:

  • Wolniejsze działanie:Na przykład doprowadzenie wody do wrzenia trwa znacznie dłużej niż w przypadku indukcji.
  • Wysokie zużycie prądu:Jest to częściowo konsekwencja powyższego. Jako że przygotowanie potrawy trwa dłużej, zużycie prądu jest również wyższe – nawet o 50% wyższe niż w przypadku indukcji.
  • Płyta nie stygnie od razu:Ciepło resztkowe, które może być zaletą przy dogotowywaniu potrawy, może być również problemem. Otóż musisz uważać, aby zdjąć naczynie, jeśli nie chcesz, aby potrawa się spaliła, lub rozgotowała.
  • Łatwo się rysuje:Ponieważ jest to powierzchnia szklana, do jej czyszczenia należy używać specjalnych produktów, ponieważ istnieje ryzyko zarysowania jej powierzchni.

Jak działa płyta indukcyjna?

W technologii indukcyjna wykorzystywany jest elektromagnetyzm do bezpośredniego nagrzewania naczyń. Pod powierzchnią płyty indukcyjnej znajdują się cewki elektromagnetyczne, które wytwarzają pole magnetyczne indukujące prądy wirowe w dnie naczynia. To bezpośrednio nagrzewa naczynie, a nie samą płytę. Płyta więc nie jest więc gorąca! Wiąże się to oczywiście z zaletami, ale również z ograniczeniami. Porównajmy je, aby pomóc Ci w wyborze tego, czy płyta ceramiczna czy indukcja jest zalecaną opcją w Twoim przypadku.

Czy płyta indukcyjna to idealne rozwiązanie? Analizujemy zalety i wady

W kwestii zalet najważniejsze z nich to fakt, że płyta indukcyjna:

  • Bardzo szybka się nagrzewa:Nagrzewa się dwa razy szybciej, niż ceramika. Jest to bardzo zauważalne od pierwszego użycia.
  • Jest wydajna:Jak wspomnieliśmy, zużycie energii jest niższe. Ale to nie tylko kwestia czasu gotowania, ale także tego, że nie ma niepotrzebnych strat ciepła, ponieważ indukcja nagrzewa tylko naczynie. Ponadto pobudzenie magnesu do działania, wymaga mniej energii niż nagrzewanie spirali elektrycznych.
  • Można regulować rozmiar ogrzewanej powierzchni: Istnieją modele płyt indukcyjnych, w których istnieje taka opcja.
  • Posiada dodatkowe programy:W zależności od modelu i firmy, dostępne są różne opcje ułatwiające gotowanie.

A co z wadami płyt indukcyjnych? Takowe też istnieją:

  • Trzeba używać określonego typu garnków i patelni:Ponieważ indukcja działa na zasadzie elektromagnetyzmu, nie wszystkie naczynia nadają się do użytkowania z takową kuchenką. Sprawdzi się stal nierdzewna z odpowiednimi właściwościami, żeliwo, specjalne naczynia do indukcji. Zapomnij jednak o aluminium, stali nierdzewnej, czy ceramice.
  • Są droższe niż płyty ceramiczne:Co jest łatwo wytłumaczalne, z powodu zastosowanych technologii.
  • Musisz dostosować się do nowego sposobu gotowania:Ponieważ płyta nagrzewa się bardzo szybko, będziesz musiał/ musiała nauczyć się kontrolować moc płyty, ponieważ bardzo łatwo przypalić potrawy.

Porównanie kosztów – która płyta grzewcza jest tańsza?

Płyty indukcyjne są generalnie około do dwóch razy droższe niż płyty ceramiczne. Wynika to z przede wszystkim z faktu, że płyty indukcyjne wykorzystują bardziej zaawansowaną technologię elektromagnetyczną, co podnosi ich koszt produkcji. Mają także więcej funkcji bezpieczeństwa.

Niemniej jednak ten początkowy dodatkowy koszt jest zwykle amortyzowany w krótkim czasie dzięki oszczędnościom na zużyciu prądu, jako że indukcja jest bardziej efektywna energetycznie.

  • Ile kosztuje płyta indukcyjna?Średnia cena domowych płyty indukcyjnych do zabudowy to około 1700 złotych – najtańsze modele można jednak znaleźć w cenach od 1000 złotych, podczas gdy te droższe kosztują nawet 3000-4000 złotych.
  • Ile kosztuje płyta ceramiczna? Średnia cena analogicznych płyt ceramicznych to około 1000 złotych – ceny zaczynają się nawet od 600 złotych za płyty z dwoma miejscami, po 2000 – 3000 złotych za płyty z wyższej półki.

Bezpieczeństwo użytkowania – która technologia wygrywa pod tym względem?

Czy pod względem bezpieczeństwa płyta ceramiczna czy indukcja jest lepsza? Płyta indukcyjna jest bezapelacyjnie bezpieczniejsza. Wynika to z tego, że podgrzewana jest tylko naczynie, a powierzchnia płyty pozostaje delikatnie nagrzana przez cały czas. Ponadto, ponieważ nie ma ciepła resztkowego, unika się możliwych wypadków, zwłaszcza jeśli w domu są dzieci.

W przypadku płyty ceramicznej dosyć łatwo można się poparzyć, ponieważ szklana powierzchnia nagrzewa się do wysokiej temperatury i potrzeba sporo czasu, aby ostygła – nawet po wyłączeniu. Potrzebna jest tylko chwila nieuwagi i można się poparzyć i opuścić garnek na szklaną płytę, przez co się ona stłucze. Na szczęście, w takiej okoliczności ubezpieczenie mieszkania pokryje szkodę. Niemej jednia, jeśli w domu są dzieci, takowa płyta może być problematyczna.

Ikona dostępności
Aa+
Aa-
Ikona kontrastu